понеділок, 29 січня 2024 р.

Бій за майбутнє

 

Бій за майбутнє

Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих біля залізничної станції Крути у битві, що стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а дата – 29 січня 1918 року (сьогодні уточнені дані говорять, що це 30 січня 1918 р.) – днем національної трагедії та віри у майбутнє.
Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі... Вони: – студенти, курсанти, школярі, коли постала потреба, віддали молоде життя в ім'я волі свого народу. В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка, але це є символ нескореного духу української нації – її волі жити у своїй країні!
Вони хотіли жити та кохати, але взяли до рук зброю і стали на захист Батьківщини, щоб жити в вільній країні і, затримавши ворога на чотири дні, дали змогу укласти мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу.
За оцінками історика В.Улянича, захисники української державності у бою під Крутами здобули переконливу воєнну перемогу: "Неспростовні і беззаперечні факти свідчать, що в бою під Крутами оборонці української державності завдали агресорам нищівного удару і отримали переконливу військову перемогу над ворогом. Адже наказ командування було виконано, наступ ворога зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости, щоб зупинити його просування. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Своїм самовідданим опором захисники Крут зупинили похід агресора, який мусів спершу зализати свої рани, підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після всього цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі. Саме ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. День української перемоги у бою під Крутами є законною гордістю українства".
Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними сьогодні порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні, називаючи Героїв Крут першими кіборгами.
Бій під Крутами – символ відданості українській державницькій ідеї, героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежністьУкраїни. На підступах до української столиці московит закликав: “Наше бойове завдання – взяти Київ... Жаліти київських мешканців нема чого, вони терпіли гайдамаків – нехай знають нас і одержать відплату. Жодного жалю до них! Кров’ю заплатять вони нам. Якщо треба, то каменя на камені не залишимо”. І сьогодні нові покоління нащадів Героїв Крут мужньо захищають свою землю, свою Україну від кремлівсько-ординських окупантів і просимо у Всевишнього: "Боже великий, єдиний нам Україну храни!"
Слава ЗСУ! Слава Україні!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»

  Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»    18 квітня 2024  року  відбулося заняття школи педагог...