понеділок, 22 січня 2024 р.

Акт Злуки

 Акт Злуки або Велика Злука — урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну.

9 (22) січня 1918 року Центральна Рада своїм Четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР, до 13 листопада 1918 — Украї́нська Держа́ва) — держава, що постала після Першої світової війни під час розпаду Австро-Угорської імперії і фактично проіснувала протягом 1918—1919 років на територіях заходу України (Східна Галичина, Буковина й Закарпаття) зі столицею у Львові.
Живий ланцюг 21 січня 1990 р., коли майже три мільйони людей взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ, Львів, Рівне, Житомир та Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР став одним із важливих кроків до відновлення Української держави. Люди взялися за руки, щоб продемонструвати Соборність України на шляху до незалежності.
Проведення пізніше щорічних живих ланцюгів у Києві на мості Патона через Дніпро чи через річку Збруч між Тернопільською і Хмельницькою областями є символічним свідченням того, що саме українці є творцями власної держави. Бо Україна єдина! А разом ми незборимі!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»

  Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»    18 квітня 2024  року  відбулося заняття школи педагог...