неділю, 3 грудня 2023 р.

Військово-патріотичне виховання учнів сучасної школи в реаліях сьогодення

 

Військово-патріотичне виховання учнів сучасної школи в реаліях сьогодення

Сьогодні у період війни, яку московія розв’язала і веде проти України, виникає нагальна  необхідність  переосмислення  зробленого  і  здійснення  системних  заходів, спрямованих  на  посилення  національно-патріотичного  виховання  дітей  та  молоді  – формування нового українця, що діє на основі національних та європейських цінностей. Сьогодні в  час  воєнної  загрози  військово-патріотичне  виховання  стало  пріоритетом  національно-патріотичного виховання. Його  зміст  визначається  національними  інтересами  України  і покликаний  забезпечити  активну  участь  громадян  у  збереженні  її  безпеки  від зовнішньої загрози.

Тож 30 листопада 2023 року для заступників директорів шкіл з виховної роботи та консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників відбувся вебінар "Військово-патріотичне виховання учнів сучасної школи в реаліях сьогодення", модератором якого був методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО Борис Волянюк.

Відкрила цей захід теплими словами побажань в.о. заступника директора з науково-педагогічної та виховної роботи ТОКІППО Тетяна Магера та презентувала присутнім надзвичайно актуальне питання "Військово-патріотичне виховання як компонент безпеки в умовах сьогодення", наголосивши, що національна безпека охоплює три основні категорії: людину, суспільство, державу і спочатку ми повинні виховати людину, потім бійця і лише потім воїна.

Армія потребує підготовленого резерву,  і  саме  заклади  загальної  середньої освіти забезпечують виконання цього завдання, адже на уроках предмета «Захист України» учні отримують початковий військовий вишкіл. Готовність Збройних сил України до виконання своїх функцій значною мірою залежить від її особового складу, зокрема підготовленості молоді до проходження військової служби, а сьогодні – військового вишколу для оборони рідного краю від кривавих орд кремля. Тож методисти центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО висвітлили присутнім шляхи досягнення цієї мети, розкривши наступні питання:

 Борис Волянюк – "Предмет "Захист України" як епіцентр військово-патріотичного виховання та формування майбутнього захисника держави",

Оксана Сесик – "Синергія класичної педагогіки та інновацій сучасної школи – дієвий засіб формування  активного громадянина-патріота",

Марія Голуб – "Аспекти співпраці закладів освіти і батьківської громадськості у військово-патріотичному вихованні майбутніх захисників рідного краю",

Лілія Мудрик – "Духовно-моральне обличчя сучасного воїна України",

Олена Свистун – "Постать героя-оборонця Вітчизни в українському мистецтві".

"Військово-патріотичне виховання як засіб формування національно-патріотичної ідентичності українців" – практичний досвід роботи цікаво презентували директор ЗЗСО І-ІІІ ст.  ЗДО с. Товстолуг Антоніна Глуха  та вчитель "Захисту України" цього ж закладу освіти Іван Смільський з Великогаївської сільської ради Тернопільського р-ну.

На завершення вебінару "Військово-патріотичне виховання учнів сучасної школи в реаліях сьогодення" були прийняті методичні рекомендації щодо покращення організації та проведення  заходів складової національно-патріотичного виховання.

Висловлюємо подяку оборонцям держави – Силам оборони України за можливість провести цей захід, а доповідачам за цікаві і змістовні напрацювання, їх донесення присутнім та всім учасникам за участь у вебінарі та створення теплої, ділової атмосфери.

 










 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»

  Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»    18 квітня 2024  року  відбулося заняття школи педагог...