вівторок, 26 квітня 2022 р.

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи


26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу – відбувся викид потужністю 300 Хіросім. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. Від радіаційного забруднення сильно постраждали також білорусь і росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії, досягнувши навіть східної частини США.  2 дні світ нічого не знав про вибух. 30 співробітників АЕС загинули внаслідок вибуху або гострої променевої хвороби протягом кількох місяців з моменту аварії, а 500 тисяч людей померли від радіації, за оцінками незалежних експертів. 8,5 мільйонів жителів України, білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення. 2293 українських міст і селищ забруднено радіоактивними нуклідами. Понад 600 тисяч осіб стали ліквідаторами аварії – боролися з вогнем і розчищали завали.

З 26 квітня до жовтня 1986 року Чорнобильська АЕС не працювала. У жовтні 1986-го 1-й і 2-й енергоблоки було знову введено в експлуатацію, а у грудні 1987 року відновив роботу 3-й. 4-й енергоблок не запрацював. У 1991 р. – на 2-му енергоблоці сталася пожежа, внаслідок якої була заблокована робота цього реактора. 15 грудня 2000 року Чорнобильську атомну електростанцію зупинено повністю. 29 листопада 2016 року  завершили насування арки «Укриття» над 4-м енергоблоком. Він має гарантувати безпеку накриття над ЧАЕС до 2120 року.

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних і соціальних і гуманітарних наслідків. За екологічними наслідками аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

Чорнобильська катастрофа стала одним із каталізаторів розпаду СРСР. Саме навколо проблеми ядерної катастрофи формувалися перші громадські організації, які перетворилися в політичну силу, наприклад, “Зелений світ” і Союз “Чорнобиль”.

За кількістю ядерних реакторів Україна посідає дев'яте місце у світі та п'яте в Європі. В Україні діють 4  атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС з 6 енергоблоками загальною потужністю в 6000 МВт є найпотужнішою в Європі. В Україні також існує ще чотири недобудовані АЕС. Чорнобильська мадонна застерігає людство про надзвичайну небезпеку нової катастрофи в час розгнузданої агресії варварських хижих орд московитів.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»

  Заняття школи педмайстерності «Військово-патріотичне виховання – сучасний погляд»    18 квітня 2024  року  відбулося заняття школи педагог...