суботу, 28 січня 2023 р.

Бій за майбутнє

 

Бій за майбутнє

Бій під Крутами став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежністьУкраїни.

Історична довідка: в 1917 році постала Українська Центральна Рада та створена нею Українська Народна Республіка. Прихід до влади у росії більшовиків у жовтні 1917 році створив загрозу для України, а вже 7 січня 1918 року вони оголосили загальний наступ на Україну. За таких умов 22 січня 1918 року Українська Центральна Рада ІV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки.

На підступах до української столиці московит закликав: “Наше бойове завдання – взяти Київ... Жаліти київських мешканців нема чого, вони терпіли гайдамаків – нехай знають нас і одержать відплату. Жодного жалю до них! Кров’ю заплатять вони нам. Якщо треба, то каменя на камені не залишимо”.

Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві. За що загинули і які обставини привели їх на Аскольдову могилу у Києві, щоб навіки поховати там, покривши невмирущою славою. Що вчинили вони героїчного, достойного того, щоб перший президент самостійної України Михайло Грушевський назвав їх героями.  Про трагічні події 1918 року створені сотні полум’яних патріотичних рядків. Поет Павло Тичина закарбував їх на скрижалях народної пам’яті. «Пам’яті тридцяти»: «На Аскольдовій могилі поховали їх – Тридцять мучнів українських, славних, молодих…».

Вони хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю і стали на захист Батьківщини, щоб жити в вільній країні і, затримавши ворога на чотири дні, українські війська дали змогу укласти  мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу. Перемовини закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням Брестського мирного договору.

Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними сьогодні порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні, називаючи Героїв Крут першими кіборгами.

Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих біля залізничної станції Крути у битві, що стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії та віри у майбутнє.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі... Вони: - студенти, курсанти, школярі, коли постала потреба, віддали молоде життя в ім'я волі свого народу. В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка, але це є символ нескореного духу української нації -  її волі жити у своїй країні!

Інформаційні матеріали до Дня пам'яті Героїв Крут–2023



Немає коментарів:

Дописати коментар

Ціна життя, свободи і любові

  Ціна життя, свободи і любові 10 років тому, 20 лютого 2014 року розпочалася сучасна російсько-українська війна. Агрессор ("вєжлівиє л...